Espoon jatko varmistunut: TYKKI-hanke käynnistyy!

Naapurustoyhteistyöstä ratkaisuja taloyhtiöiden kehittämiseen

Espoon kaupunki kannustaa Länsiväylän eteläpuoleisen Matinkylän taloyhtiöitä osallistumaan hankkeeseen, jolla haetaan ratkaisuja alueen kiinteistöjen vähähiiliseen kehittämiseen.

Taloyhtiöiden naapurustoyhteistyöstä ratkaisuja kiinteistöjen ja lähiöiden vähähiiliseen kehittämiseen keskittyvä TYKKI-hanke aloittaa toimintansa kevään 2023 aikana. Hanke on jatkoa vuosina 2020-21 toteutetulle Taloyhtiöklubi-hankkeelle, jonka yhtenä kohdealueena oli Matinkylä. Vuoden 2024 loppuun kestävä hanke mahdollistaa taloyhtiöverkostotoiminnan edelleen kehittämisen Matinkylässä Länsiväylän eteläpuoleisella alueella. Hanke keskittyy alueelle, jossa on noin sata vuosina 1960–80 rakennettua kerrostaloyhtiötä.

Hankkeen keskiössä on elinkaariviisasta kiinteistöpitoa ja vähähiilisiä ratkaisuja koskevan muutoksen tukeminen taloyhtiöissä. Tavoitteena on lisätä energiankäyttöä ja -korjauksia koskevaa suunnitelmallisuutta, neuvoa ketterissä energiatehokkuustoimissa ja tietoon perustuvassa kehittämisessä, edistää kiertotaloutta sekä tukea yhteistoimintaa ja vertaisoppimista.

”Hankkeessa muodostettava taloyhtiöverkosto tarjoaa hienon mahdollisuuden käydä kaupungin kanssa keskustelua kestävän kehityksen strategioista asukkaiden arjessa. Tavoitteisiin liittyvät myös pysäköinnin ja esteettömyyden kehittämistarpeet, taloyhtiölähtöinen täydennysrakentaminen, korttelivihreä ja monet muut alueen kehittämistä koskevat kysymykset”, hankkeesta vastaava Kai Fogelholm Espoon kaupungilta kertoo.

Yhteistyö kehityksen keskiössä

Hankkeen toiminta ei rajoitu pelkästään taloyhtiöiden ja Espoon kaupungin väliseen yhteistyöhön. Vantaan kaupunki on esimerkiksi käynnistänyt oman rinnakkaishankkeensa, ja tavoitteena onkin järjestää yhteisiä verkostokokouksia ja koulutuksia taloyhtiöille tukemaan kummankin kaupungin hanketyötä. Kumppanuusverkostoon kuuluu myös HSY:n Ilmastoinfo, jonka kanssa haetaan ratkaisuja muuan muassa energianeuvonnan, -koulutuksen ja -viestinnän kehittämiseksi. Yhteistoimintaverkosto tarjoaa myös yrityksille oivat puitteet luoda vihreää siirtymää tukevia liiketoimintamalleja. Myös alueen isännöintiyritysten ja kaupunginosayhdistyksen kanssa tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä.

”Taloyhtiöiden yhteistyössä on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia kaikilla tasoilla. On hienoa, että Taloyhtiöklubi-toimintaa päästään nyt jatkamaan ja edelleen kehittämään Espoon kaupungin ja Matinkylän alueen taloyhtiöiden ja muiden toimijoiden kanssa”, toteaa toiminnan kehittämisestä vastaava Kimmo Karvinen Good House Oy:stä.

Fogelholm kannustaa alueen taloyhtiötä osallistumaan hankkeeseen. ”Taloyhtiöyhteistyö on paitsi taloudellisesti viisasta, myös todella innostavaa. Tulemalla heti mukaan pääsee parhaiten vaikuttamaan kehitystyön sisältöön”, Fogelholm toteaa.

Lisätiedot:

Kimmo Karvinen
toimitusjohtaja, Good House Oy
puh. +358 44 5045952
kimmo.karvinen@goodhouse.fi

Kai Fogelholm
projektipäällikkö, Espoon kaupunki / kaupunkiympäristön esikunta, asuntoyksikkö
puh. +358 50 5539006
kai.fogelholm@espoo.fi