Lauttasaari-lehti, pääkirjoitus: Taloyhtiöiden kannattaa lisätä yhteistyötään

Kuva: Jyri Saraste

Lauttasaari-lehden pääkirjoitus 03.05.2024

https://www.lauttasaari.fi/paakirjoitus-taloyhtioiden-kannattaa-lisata-yhteistyotaan/

Lauttasaarelaisilla taloyhtiöillä on erityisen hyvät mahdollisuudet tehdä yhteistyötä, joka tuottaa monipuolisia hyötyjä ja jopa säästöjä. Syy on sijainti. Helsingissä palveluntarjoajia on runsaasti tarjolla, toisaalta lauttasaarelaiset taloyhtiöt sijaitsevat rajatulla alueella lähellä toisiaan.

Katajaharjun Taloyhtiöklubi on tästä oiva esimerkki. Lauttasaari-lehti kirjoitti aiheesta aikanaan (05/2021). Toimintamallin kehittänyt Kimmo Karvinen kannusti perustamaan Lauttasaareen useamman taloyhtiöklubin, kuten ympäri Helsinkiä, Espoota ja Vantaata onkin tehty.

Yksi matalan kynnyksen malli on Lauttasaari-Seuran muotoutumassa oleva taloyhtiöjäsenyys. Tavoitteena on luoda taloyhtiölle alusta, jossa saa, tuotetaan ja jaetaan tietoa ajankohtaisista aiheista ja tapahtumista.

Parhaimmillaan taloyhtiöt tekevät saumatonta yhteistyötä, joka parantaa ihmisten viihtyvyyttä. Yhteishankkeet edistävät kestävää kehitystä, kun kaikkia hankintoja ei tarvitse tehdä vain oman taloyhtiön käyttöön. Varsinkin suurissa hankkeissa taloudelliset hyödyt voivat olla merkittäviä. Kustannustaso tuskin laskee tulevaisuudessakaan. Yhdessä suunnittelemalla ja toteuttamalla kustannuksia voidaan jakaa.

Se mikä toimii yhdessä taloyhtiössä, ei toimi kaikissa. Silti yhteistyötä kannattaa rohkeasti kokeilla ja soveltaa omaan taloyhtiöön sopivaksi. Pelkkä tietojen ja kokemusten vaihtaminenkin lisää yhteisöllisyyttä.

Tuttavallisesti taloyhtiö – tai tarkemmin ilmaistuna asunto-osakeyhtiö on melko ainutlaatuinen tapa omistaa ja hallinnoida rakennusta tai sen osaa. Kuten tunnettua, asialle on lakinsa eli asunto-osakeyhtiölaki, joka säätelee ja ohjaa taloyhtiöiden toimintaa. Miksi emme hyödyntäisi mahdollisuutta tehdä taloyhtiöiden kesken yhteistyötä lauttasaarelaiseen tapaan.

Jyri Saraste

Lauttasaari-Seuran varapuheenjohtaja