Matinkylän tavaravuokraamo: ”Kaikkea ei tarvitse ostaa itse – tavaravuokraamo edistää kestävää arkea ja yhteisöllisyyttä”

Teksti ja kuvat: Espoon Asunnot 27.5.2024
https://www.espoonasunnot.fi/artikkelit/kaikkea-ei-tarvitse-ostaa-itse-tavaravuokraamo-edistaa-kestavaa-arkea-ja

Kaikkea ei tarvitse ostaa itse – tavaravuokraamo edistää kestävää arkea ja yhteisöllisyyttä

Matinkylän Kalapuistossa maaliskuussa toimintansa aloittaneen Liiteri.net -tavaravuokraamon avajaisia vietettiin torstaina 16.5. aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Tapahtumassa oli mukana Espoon kaupungin, HSY:n Ilmastoinfon sekä Matinkylä-seuran edustajia.

Tavaravuokraamo Liiteri.netin valikoimaan kuuluu muun muassa korkealaatuisia sähkötyökaluja, erilaisia pesureita ja keittiötarvikkeita sekä harrastusvälineitä, kuten petankkikuulat ja frisbeegolfvälineet. Vuokraamona toimivan kontin ulkoseinän koristuksena on graffititaidetta. Ympäröivälle tontille on suunnitelmissa tehdä talkootyönä kukkaistutuksia.

Vuokraamo on osa Espoon kaupungin TYKKI-hanketta, jonka tavoitteena on edistää naapurustoyhteistyötä ja kiinteistöjen vähähiilistä kehittämistä. Hankkeen projektipäällikkö Kai Fogelholm Espoon kaupungilta kertoo, että tavaravuokraamon tärkeimpiä tavoitteita on herättää ihmiset miettimään kestävää elämäntapaa ja omia kulutustottumuksiaan.

– Ihmiset omistavat elämänsä aikana kymmeniä tuhansia esineitä, joista monia käytetään kuitenkin vain muutaman kerran. Vuokraamon asiakkaat arvostavat sitä, että kaikkea ei tarvitse ostaa, Fogelholm sanoo.

Fogelholm toivoo, että tavaravuokraamosta muodostuisi alueen yhteisöllisyyttä lisäävä paikalliskokonaisuus.

– Tämä voisi olla hubi, joka liimaa yhteen eri toimijoita. Tässä on paljon potentiaalia luoda ”meidän kontti” -fiilistä. Tässä myös hyödynnetään tyhjiä tontteja, ja saadaan näin aikaan kaupunkitilan haltuunottoa, Fogelholm pohtii.

Hinnoittelu käytetyn ajan mukaan – osan tuotteista voi lainata ilmaiseksi

Liiteri.net-tavaravuokraamoita ylläpitävän Coreorient Oy:n toimitusjohtaja Heikki Waris sanoo, että vuokraamoilla pyritään tekemään kestävistä valinnoista rutiinia. Halukkuutta tavaroiden yhteiskäyttöön on pyritty edistämään joustavalla hinnoittelulla.

– Käytössä ovat tunti- ja päivähinta tai kuukausipaketti, johon sisältyy rajaton määrä lainauksia. Monet tuotteet maksavat vain euron, ja on myös ilmaiseksi lainattavia tuotteita, kuten energiamittareita ja jätepihtejä, Waris kertoo.

Waris kertoo, että ideana on tuoda tulevaisuudessa vuokraamoon tavaroiden rinnalle myös erilaisia palveluita.

– Esimerkiksi tekemällä yhteistyötä vieressä olevan pyöräkorjaamon kanssa, voisimme madaltaa kynnystä korjauspalvelun käyttöön. Asukkaat ovat myös somessa kysyneet meiltä, voisiko samanlaista tavaroiden yhteiskäyttöpistettä saada muille Espoon suuralueille tai kaupunginosiin, Waris sanoo.

Energia-asiantuntija Jarkko Hintsala HSY:ltä kertoo, että yksittäisen kotitalouden tärkeimmät kestävää elämäntapaa edistävät asiat liittyvät kodin energiansäästöön eli lämpötilan ja vedenkäytön hallintaan sekä laitteiden sähkönkulutukseen. HSY on toimittanut vuokraamoon mittarisettejä, joissa on laitteet muun muassa kodin vesivirtaamien ja lämpötilan mittaamiseen.

Hintsala kehuu vuokraamon ideaa ja valikoimaa.

– Ihailin juuri, että täällä on ihan laatutyökaluja, joita voi tulla lainaamaan. Onhan tämä iso juttu: ei tarvitse ostaa itse kaikkea, Hintsala sanoo.

Vuorokauden ympäri avoinna oleva vuokraamo on kaikkien espoolaisten käytettävissä. Asiakkaaksi rekisteröityminen tapahtuu vuokraamon verkkosivuilla. Kaupunkilaiset voivat myös tehdä omia ehdotuksia vuokraamon tuotevalikoiman laajentamiseksi.

Sari Svensk

Tulin katsomaan, olisiko täällä tekstiilipesuria. Palapelejä olisi kiva lainata, ne ovat sellaisia kertakäyttöisiä.

Sofia Kylänpää

Voisin kyllä hyödyntää konttia. Tekstiilipesuri kiinnostaisi kovasti ja myös ompelukone. Ne ovat olleet harkinnassa, mutta en ole kuitenkaan ostanut, koska niitä käytetään niin harvakseltaan. Täällä voisi olla halkomakone. Jos kotona on takka, niin sellainen olisi hyvä olla.

Tutustu Liiteri.net -tavaravuokraamoon ja rekisteröidy käyttäjäksi!

Teksti ja kuvat: Espoon Asunnot 27.5.2024

* Tavaranvuokrauspalvelu on osa Espoon kaupungin TYKKI-hanketta, joka hakee uusia ratkaisuja taloyhtiöiden naapurustoyhteistyöhön ja taloyhtiöiden vähähiiliseen kehittämiseen.